Sport

AJAX DOC: De Erfenis van Johan Cruijff

Wat heeft Johan Cruijff nagelaten in de voetbalwereld?
Trainers als Arrigo Sacchi en Arsene Wenger beschrijven welke invloed de speler en trainer Cruijff de afgelopen decennia op het voetbal heeft gehad. En ook vertegenwoordigers van de jongere generatie als Pep Guardiola, Ronald Koeman, Frank Rijkaard, Dennis Bergkamp, Wim Jonk en Peter Bosz dragen nog altijd Cruijff’s spelopvatting uit.
En schrijver David Winner (Brilliant Orange), historicus Hubert Smeets en Taco Dibbits (directeur Rijksmuseum) zetten de invloed van Cruijff in een cultuurhistorisch perspectief.
Tot slot is er de onlosmakelijke band met FC Barcelona. De komst van Cruijff veranderde de Catalaanse club voorgoed. Onder meer voorzitter Josep Bartomeu en (oud-)spelers als Xavi, Iniesta, Pique en Suarez weten dat het DNA van Cruijff nog altijd voelbaar is in Barcelona.
#JohanCruijff
►SUBSCRIBE NOW ajax.ms/subscribe
►FOLLOW US
Twitter: afcajax
Facebook: afcajax
Instagram: afcajax
TikTok: tiktok.com/@afcajax

Reacties 

 1. AFC Ajax

  AFC Ajax

  27 dagen geleden

  Your legacy lives on forever ⚪️🔴⚪️

  • Rice Tanzania

   Rice Tanzania

   6 dagen geleden

   JC!

  • E Roberto

   E Roberto

   24 dagen geleden

   Please put English subtitles, on other your videos too, there is so much of us who adores Ajax in all parts of the world

  • RBC2

   RBC2

   25 dagen geleden

   Can someone please provide English subtitle ? We would love to watch this in US.

  • Patrick

   Patrick

   27 dagen geleden

   Vijf jaar geleden vertrok de meest invloedrijke persoon in de geschiedenis van Barça en voetbal zonder twijfel. Er is geen manier om u te bedanken voor uw invloed in deze prachtige sport. Ik hoop ooit coach te worden en geïnspireerd te worden door jouw voetbalfilosofie! Omhelzing van een Portugees die gepassioneerd is door deze sport!

 2. dimitri versteegen

  dimitri versteegen

  5 dagen geleden

  Waar is het fout gegaan. Het eeuwige terugspeel voetbal gebaseerd op angst.

 3. Peter R. de Vries

  Peter R. de Vries

  9 dagen geleden

  Zelf ben ik niet bepaald van de lofbetuigingen, daar ben ik gewoon de persoon niet naar en als ik er over zou gaan, dan wil ik na mijn verscheiden liever ook geen standbeeld, maar dat moeten de mensen zelf maar bepalen. Ik zou voor Johan dan wel een uitzondering willen maken. Goed, ik gaf bij deze 't voorzetje, moet Femke 'm maar inkoppen, zeg ik altijd maar.

 4. Laurens Sipahelut

  Laurens Sipahelut

  12 dagen geleden

  Godverdomme...

 5. Buhan s

  Buhan s

  13 dagen geleden

  Ohhh Bergkamp..jij was ook Heeeeel goed

 6. Eric van Dorp

  Eric van Dorp

  13 dagen geleden

  Respect, but, as told in this movie about AJAX. It was Rinus Michels in that time coach from AJAX who wanted Bobby Haarms in 1966 as his assistant. Haarms in 1966 without trainer license and Michels accepted only total discipline from the player otherwise you could leave the team. So this movie indicates more that our Johan Cruijf was the genius of total football. But for total football most of the credits belong to Michels/Haarms. They are the master minds behind total football. It was Cruijf (the Messi from the seventies) who loved this kind of playstyle. Charismatic as Cruijf was, he and the rest of the players adapted quick and a new kind of play style was born. Cruijf got in those years the basics of training a team who he used later as a coach. But the foundations of total football worldwide started in those days by AJAX and is done by the whole AJAX team end of the sixties.

  • Eric van Dorp

   Eric van Dorp

   11 dagen geleden

   @Rob That is indeed the case but this movie goes about AJAX and Johan Cruijf. And how I know history of our football it was Rinus Michels who did the first tests with the team introducing total football.

  • Rob

   Rob

   11 dagen geleden

   Vergeet Ernst Happel van Feijenoord niet. Daar speelde toen geen Cruyff maar was al wel het totaal-voetbal geïntroduceerd. Ook Feyenoord won als eerste club de EuropaCup en de Wereldbeker.

 7. ton

  ton

  13 dagen geleden

  als je deze prachtige docu ziet en hoort de comments van al die voormalige wereld sterren allemaal zo enorm positief over Johan cruijff slaat bij mij als 67 jarige de weemoed toe het verlangen na de voetballer Cruijff de tranen branden dan in mijn ogen wat een fenomeen was het toch in alle opzichten

 8. Mark Staddon

  Mark Staddon

  13 dagen geleden

  Stupende people want to see what other people told them to look at. It will go down fast.

 9. Glenn Lukemba

  Glenn Lukemba

  13 dagen geleden

  Johan Cruyff was goed maar nu ook weer niet een Zidane of een Maradona. Ik vond trouwens Marco Van Basten nog beter. Cruyff heeft als speler in Barcelona weing bewezen.

 10. luuk57

  luuk57

  14 dagen geleden

  Hij was niet de beste ooit maar wel de mooiste speler.En voorbeeld voor het mooie voetbal.Veel mooie momenten aan deze man te danken .Veel genoten van hem als trainer,speler,mens.

 11. Indo

  Indo

  14 dagen geleden

  rembrandt was de eerste persoon op aarde die een selfie maakte cruijff is de eerste die voetbal, schaken en biljarten samen smolt

 12. Koen van Vlaenderen

  Koen van Vlaenderen

  14 dagen geleden

  Het begon eigenlijk al met Michiel de Ruyter, die met zijn schepen oprukte tot in de haven van London, en daar "met zijn allen voor het doel" de Engelse vloot aan vlarden schoot. Ooit was de Hollandse florijn de wereldmunt, balbezit en controle. Maar uiteindelijk bleek Nederland toch een maatje te klein, te weinig mensen om talent uit te selecteren, en helemaal als Frankrijk Afrika nog steeds ziet als Frankrijk en een nationaal team samenstelt. Je gaat het pas zien als je het door hebt, de spelletjes. Het Cruijfiaans zal ons altijd blij blijven, ik proost op Johan, hij was de Nederlandse trots, met zijn eigenzinnige karakter en zijn intelligentie.

 13. Lottie Riley

  Lottie Riley

  14 dagen geleden

  The steadfast possibility presently scatter because worm concordingly drag to a hanging france. lacking, coordinated peen

 14. fanfam

  fanfam

  16 dagen geleden

  Thank you! Dank u! I feel humble by the way they talk about the Netherlands. Shame we never lifted the greatest price of them all.

 15. Hans den Otter

  Hans den Otter

  16 dagen geleden

  Indrukwekkend! Hij is nog groter dan hij al was...

 16. Waldemar Von SeydtLitz Kurznach

  Waldemar Von SeydtLitz Kurznach

  16 dagen geleden

  Niet Nummer 14 !!!! Maar Nummer 1 !!!!! in de Wereld !!!!!!!!! Aller Tijden .

 17. TinusAirius

  TinusAirius

  18 dagen geleden

  Media-team, wat een fenomenaal goed gemaakte en prachtige documentaire die een terecht eerbetoon is aan onze unieke, geniale Johan. Bedankt.

 18. Dick van Maanen

  Dick van Maanen

  18 dagen geleden

  De allergrootste Nederlander aller tijden en de beste voetballer ter wereld aller tijden, een genie, een visionair, een vernieuwer, het absolute icoon van het totaalvoetbal, de verlosser en de man die het voetbal veranderde. Mijn held, mijn idool die ik elke dag mis. Zo uniek, iemand als Johan Cruijff gaat deze wereld nooit meer meemaken. Wat een geluk dat ik hem altijd heb kunnen volgen, ik voel me gezegend!

 19. jurriaan Adema

  jurriaan Adema

  20 dagen geleden

  ..*!*..

 20. JBK

  JBK

  20 dagen geleden

  Mooie docu did. En mooi om Rijkaard weer eens te zien/horen. Mis de man wel met analyses en wat dan ook. En wat een leuke vent is die Sacchi zeg. 47:12 Zo mooi gezegd door Sacchi ❤ Prachtig om te zien wat Cruijff voor zoveel mensen heeft betekent en voor het voetbal. Ons Johan

 21. Van Hendriks

  Van Hendriks

  20 dagen geleden

  Welk boek is dat in die docu dan?

 22. Pietje Mol

  Pietje Mol

  20 dagen geleden

  Cruijff heeft ook gezorgd dat het huidige Ajax er weer veel beter voor staat, met zijn 'revolutie' bij Ajax zo'n 8 jaar geleden, en daarna werd de jeugdopleiding weer versterkt en je ziet nu weer veel talent doorkomen, met hoogtepuntevn als de ligt, de jong, gravenbergh, en nu ze maar op. Dat heeft allemaal met de herstructurering bij Ajax te maken, waar nu weer voetballers de voetballers opleiden. Die man was uniek.

 23. Jan Zwetsloot

  Jan Zwetsloot

  21 dag geleden

  Cruijff en Rembrandt zijn grootmeesters die maar eens in de honderd jaar voorkomen. Je moet geluk hebben, om deze personen mee te mogen maken. Cruijff heb ik godzijdank altijd kunnen volgen. Wellicht zie ik beiden nog eens terug in de volgende wereld. Maar Johan blijft voor altijd op mijn netvlies gebrand.

 24. Jacob Willemsen

  Jacob Willemsen

  22 dagen geleden

  Engelse ondertiteling please.! Kan niet wachten om dit te delen met mijn Engels talige vrienden..!

  • jappie sherri

   jappie sherri

   18 dagen geleden

   Go!

 25. Dennis Heldoorn

  Dennis Heldoorn

  22 dagen geleden

  kippenvel van begin tot het eind en trots. bedankt

 26. Mike Raafs

  Mike Raafs

  22 dagen geleden

  Hoe kun jullie hem eren als ie zijn carrière eindigt bij fk feyenoord

 27. paul van bruggen

  paul van bruggen

  22 dagen geleden

  Hier kun je maar 1 ding op zeggen ...; Weergaloos ...

 28. Peter Berben

  Peter Berben

  22 dagen geleden

  Hubert Smeets. Jammer

 29. cagrikus amcukus

  cagrikus amcukus

  22 dagen geleden

  nice team

 30. engelbert bakler

  engelbert bakler

  23 dagen geleden

  als cruyff de beste was moest de rest wel ontzettend slecht zijn,in elk geval kon hij er beter over lullen dan t zelf uitvoeren

 31. Grumpy Man

  Grumpy Man

  23 dagen geleden

  JC is dé belangrijkste persoon geweest in mijn leven. De grootste nederlander van de 20e eeuw!

 32. E Roberto

  E Roberto

  24 dagen geleden

  Please put english subtitles

 33. Adri Otsen

  Adri Otsen

  24 dagen geleden

  Wat een prachtige Docu!

 34. Maarten Berkenbosch

  Maarten Berkenbosch

  24 dagen geleden

  Als ik de motoriek van Cruijff zie, krijg ik altijd kippenvel. Net zo'n gevoel als wanneer je hele mooie muziek hoort. Ik kan het niet uitleggen, maar zijn bewegingen zijn zoveel soepeler dan elke andere voetballer die ik ooit heb gezien. Een bewegingswetenschapper zou na onderzoek waarschijnlijk tot de conclusie komen, dat Cruijff een zesde zintuig heeft voor zwaartekracht.

 35. Bacon

  Bacon

  24 dagen geleden

  2017 that’s why Barca and Ajax were wearing a old kit

 36. piet paaktjes

  piet paaktjes

  24 dagen geleden

  ❌❌❌14❌❌❌

 37. Ruud Van montfoort

  Ruud Van montfoort

  25 dagen geleden

  dank voor deze geweldige documentaire !!!!!

 38. Razaan

  Razaan

  25 dagen geleden

  Helaas is het bartomeo die prqat en geen laporta

 39. goran oblic

  goran oblic

  25 dagen geleden

  De beste nummer 14 ooit Heb Johan zien voetballen Heb Johan gezien als technisch directeur De beste voetballer die op deze aarde heeft rond gelopen ELK VOORDEEL HEEFT ZIJN NADEEL

  • Desim Darim

   Desim Darim

   22 dagen geleden

   Haha hou toch op. Het is geen maradona of Zidane

 40. Pim van der Kleij

  Pim van der Kleij

  25 dagen geleden

  Cruyff is 1. Van Hanegem is 2.

  • jorge louis

   jorge louis

   23 dagen geleden

   Robbie Rensenbrink 2 mogen beiden rusten in vrede.

 41. Sven SPCM14

  Sven SPCM14

  25 dagen geleden

  Die pass op 27:56. Wat een geweldenaar.

 42. Pieter Griffioen

  Pieter Griffioen

  26 dagen geleden

  Johan Cruiff = beste ajacied aller tijden Messi = goat

 43. MONTi BEATS

  MONTi BEATS

  26 dagen geleden

  Cruijff onze held voor altijd, we miss yu

 44. Paulus0013

  Paulus0013

  26 dagen geleden

  Ik mis wel een interview met Lowietje over dit onderwerp.

 45. Rick Bos

  Rick Bos

  26 dagen geleden

  Wat een grote held is deze man voor ajax geweest, en een eer dat het ajax stadion naar hem vernoemd is geworden. Johan Cruijff🙏🏻❤❤

 46. Chunkalunkin

  Chunkalunkin

  26 dagen geleden

  Can we get English subtitles?

 47. Ab van Os

  Ab van Os

  27 dagen geleden

  Cruiijff vieze havikennek!!

 48. Yoshi de Jong

  Yoshi de Jong

  27 dagen geleden

  Cruijff met Rembrandt vergelijken doet afbreuk aan Cruijff. Rembrandt maakte prachtige schilderijen, zijn tijd ver vooruit, maar zal nooit zoveel losmaken bij mensen over de hele wereld als Cruijff heeft gedaan en nog altijd doet. Miljoenen mensen kijken dagelijks of wekelijks naar de creatie van Johan, het moderne voetbal.

 49. Dit is mijn club

  Dit is mijn club

  27 dagen geleden

  Bedankt voor deze mooie upload!

 50. Batuhan Ayaz

  Batuhan Ayaz

  27 dagen geleden

  TURKEY😉

  • Batuhan Ayaz

   Batuhan Ayaz

   26 dagen geleden

   @Baguette Holland should learn about the mistake and Focus More

  • Baguette

   Baguette

   26 dagen geleden

   @Batuhan Ayaz cant say I’m too optimistic, but we’ll see, deserved win anyways

  • Batuhan Ayaz

   Batuhan Ayaz

   26 dagen geleden

   @Baguette Gg. I am optimistic about the return Brother

  • Baguette

   Baguette

   26 dagen geleden

   good game from Turkey, NL was a mess, see you at the return though ;)

 51. Rik As

  Rik As

  27 dagen geleden

  Johan is groot, Johan is Groots, Johan is de Grootste.

 52. merijn king

  merijn king

  27 dagen geleden

  😍😍 forever number 14❌❌❌

 53. Garegin Ghazarian

  Garegin Ghazarian

  27 dagen geleden

  Cruijff is en icon

 54. Benjamin Verheul

  Benjamin Verheul

  27 dagen geleden

  Petitie: matthy upload road to liverpool

 55. Benjamin Verheul

  Benjamin Verheul

  27 dagen geleden

  LEGENDE! 1️⃣4️⃣

 56. SIDNEYXD7

  SIDNEYXD7

  27 dagen geleden

  Wat een ongeloofelijke goede docu, en wat een ongeloofelijke goede voetballer was die Cruijf! We mogen er trots op zijn dat hij voor ons team heeft gespeelt. ❌❌❌

 57. NL HipHop

  NL HipHop

  27 dagen geleden

  Gracias Johan

 58. Khalid

  Khalid

  27 dagen geleden

  Respect....no doubt

 59. Dave L

  Dave L

  27 dagen geleden

  is alweer 5 jaar geleden, echt veel te vroeg van ons genomen❤

 60. Patrice

  Patrice

  27 dagen geleden

  🥺❤

 61. Yuri Vriesema

  Yuri Vriesema

  27 dagen geleden

  Mooi gedaan. Complimenten aan het media team!

 62. Justin Credible

  Justin Credible

  27 dagen geleden

  WZAWZDB! Ajax (en Cruijff) leerde de wereld voetballen!

 63. Dave Kempsell

  Dave Kempsell

  27 dagen geleden

  International icon. Please add English subtitles!

 64. Johan Cruijff

  Johan Cruijff

  27 dagen geleden

  Wat een ongelofelijke voetballer was het❌❌❌😍😍😍

 65. MJK

  MJK

  27 dagen geleden

  Johan Cruijff, de beste Ajacied allertijden, we zullen hem nooit vergeten X X X

 66. F.J.N. van Nieuwenhoven

  F.J.N. van Nieuwenhoven

  27 dagen geleden

  Can

 67. Tijmen Veldpaus

  Tijmen Veldpaus

  27 dagen geleden

  Rust zacht, eens Ajacied altijd Ajacied ❌❌❌❤️❤️❤️

  • Mike Raafs

   Mike Raafs

   22 dagen geleden

   Sloot zn carrière bij feyenoord idd altijd een ajacied

 68. Kees Jansma

  Kees Jansma

  27 dagen geleden

  Cruijff beïnvloed nog altijd toptrainers als Koeman en Guardiola, dan ben je een absolute legende1️⃣4️⃣

  • Luca Stegers

   Luca Stegers

   27 dagen geleden

   Jeetje Kees! Zit je ook al in de comments?! Jeetjemina wat moet jij het druk hebben...

 69. Fred Visbek

  Fred Visbek

  27 dagen geleden

  Graag Engelse ondertiteling voor onze buitenlandse fans. Laat de fanbase en dus ook commerciële inkomsten zo veel mogelijk groeien a.u.b.

  • Rendom vids

   Rendom vids

   2 dagen geleden

   @SjonVanDeBrom 92 Ben jij niet de ene sjon met die sigaar

  • SjonVanDeBrom 92

   SjonVanDeBrom 92

   9 dagen geleden

   @Geert Wilders Geertje for president

  • Geert Wilders

   Geert Wilders

   9 dagen geleden

   @SjonVanDeBrom 92 jong zo lekkahhhh deze schnatz heb k nog nooit gehad

  • SjonVanDeBrom 92

   SjonVanDeBrom 92

   12 dagen geleden

   @Cltclt zeker. Jij?

  • Cltclt

   Cltclt

   12 dagen geleden

   Onze fans? Speel jij bij Ajax?

 70. Melle Burgt

  Melle Burgt

  27 dagen geleden

  Een legende 1❌❌4

 71. Matthijs van veen

  Matthijs van veen

  27 dagen geleden

  Stay with us in football Johan

 72. Dequan M Sealey

  Dequan M Sealey

  28 dagen geleden

  English captions please

 73. Master Man

  Master Man

  28 dagen geleden

  3 dingen die ik wil: 1. Appie terug❤️ 2. Johan terug❤️ 3. Fans terug, corona weg🎊

  • Sjoerd Schuren

   Sjoerd Schuren

   25 dagen geleden

   ❌❌❌. 👏👏👏. 💪💪💪

 74. Jantje21 Dro

  Jantje21 Dro

  28 dagen geleden

  de beste speler van de hele wereld veel beter dan pele

 75. Toby Verweij

  Toby Verweij

  28 dagen geleden

  Cruijff. Ik heb je weleens vervloekt. Toen je AJAX verliet in 1983 en 1988 bijvoorbeeld. Uiteraard had je achteraf altijd gelijk. Ook met de revolutie (2010). Jouw liefde voor AJAX werd mij toen extra duidelijk. Iedere echte Ajacied houdt daarom voor altijd van jou.

 76. Maradona diego

  Maradona diego

  28 dagen geleden

  Johan Cruijff zal trots zijn op ajax op ten hag op overmars op van de sar op hoe het gaat met ajax én vooral het beleid hoe Cruyff het ook wou.

 77. Michał Czyż

  Michał Czyż

  28 dagen geleden

  op zijn minst Engelse ondertitels, alsjeblieft. Groeten uit Polen! at least English subtitles, please. Greetings from Poland!

  • AFC Ajax

   AFC Ajax

   27 dagen geleden

   Coming soon

 78. [AFCA,GP] Mariano 020

  [AFCA,GP] Mariano 020

  28 dagen geleden

  ❤️

 79. Bony020

  Bony020

  28 dagen geleden

  Legend❤️

 80. Je moeder

  Je moeder

  28 dagen geleden

  #14 ❌❌❌

 81. Je moeder

  Je moeder

  28 dagen geleden

  Johan Cruijf for life❌❌❌❤️❤️❤️🔥🔥🔥

 82. Gaobear Dutch

  Gaobear Dutch

  28 dagen geleden

  Wat een gapend gat heeft deze man achtergelaten... iemand die onze nationale identiteit en trots vorm gaf aan het internationale publiek. Onze Johan, voor altijd nummer 14❤️❌❌❌

 83. willem de jong

  willem de jong

  28 dagen geleden

  🐐

 84. Glenn

  Glenn

  28 dagen geleden

  Voor ALTIJD nr. 14!

 85. Gr rr

  Gr rr

  28 dagen geleden

  Grootmeester, van Amsterdam Rust Zacht Legende.🕯. 🙏❌1❌4❌🙏

  • Esking E

   Esking E

   27 dagen geleden

   Grootmeester van Nederland

 86. Jorn Hageman

  Jorn Hageman

  28 dagen geleden

  ❤ Johan Cruyff

 87. MatsoeGD

  MatsoeGD

  28 dagen geleden

  ❤️❤️❤️

 88. Lorenzo oranje

  Lorenzo oranje

  28 dagen geleden

  Hopelijk wint Nederland vandaag voor onze Johan Cruijff rest in peace you legend ❤️❤️❤️

  • M God

   M God

   27 dagen geleden

   @joep van nuland xD hahahhaa ja, ongelooflijk hè, HAHAHAHHA

  • joep van nuland

   joep van nuland

   27 dagen geleden

   @M God toch nog je zin gehad grote vriend hahahaha

  • M God

   M God

   27 dagen geleden

   Eh...nee? Laat ze lekker verliezen, WK is nutteloos en schandalig in Qatar.

 89. Jepseer

  Jepseer

  28 dagen geleden

  Hopen dat deze wereld legende met trots kijkt. Naar de nieuwe heren, de Ligt bij juve. Frenkie bij Barca. Van Dijk bij liverpool, opkomende jongens als gravenberch, malen, boadu, wijndal. Goede erfenis zou je zeggen❣🙌

 90. Jorn Hageman

  Jorn Hageman

  28 dagen geleden

  #14

 91. Mathijs Beute

  Mathijs Beute

  28 dagen geleden

  #14 ❌❌❌🔥

 92. David

  David

  28 dagen geleden

  We will always miss you johan❌❌❌

  • David

   David

   27 dagen geleden

   Thnx for the hart

 93. Sam Kistemaker

  Sam Kistemaker

  28 dagen geleden

  ❌❌❌

 94. Nick Otten

  Nick Otten

  28 dagen geleden

  Voor altijd nummer 14.

 95. Wout Driessen

  Wout Driessen

  28 dagen geleden

  Hij blijft een legende

 96. Joris Caan

  Joris Caan

  28 dagen geleden

  Wat een legende💪💪

 97. Cristiano Pellegrino

  Cristiano Pellegrino

  28 dagen geleden

  Ajax

Volgende